Římskokatolická farnost Kutná Hora - Sedlec

Tel.: +420 326 551 049

Virtual tours CZ

UPOZORNĚNÍ

toto jsou staré stránky sedlecké farnosti, nové stránky prosím hledejte na www.sedlec.info. Pokud se Vám i na nové adrese zobrazují stále tyto stránky, vyčištěte si, prosím, cache soubory Vašeho internetového prohlížeče.

Videa z oprav hřbitovního kostela Všech Svatých s kostnicí

(odkazy na YouTube)

Youtube ikona 2014 * Youtube ikona 2015 * Youtube ikona 2016 * Youtube ikona 2017

LUSTR SE VRÁTIL DO KOSTNICE

Kutná Hora - Sedlec, 1. ledna 2017

Lustr se již koncem října 2016 vrátil po úspěšném restaurování do kostnice. Restaurátor Tomáš Král důkladně demontotoval lustr počátkem roku 2016. V průběhu restaurování kosterních pozůstatků se přiklonil k prastaré technice máčení a čištění kostí ve chlorovápenné vodě. Lustr, který se skládá ze všech větších kostí lidského těla, poté umístil zpátky. Návratu na původní místo předcházela výroba věrné kopie kovové a dřevěné konstrukce a ukotvení, která již podléhala korozi a rozkladu. Dnes můžete znovu zhlédnout lustr na svém původním místě bez rizika pádu.

OPRAVA LUSTRU Z KOSTERNÍCH OSTATKŮ

Kutná Hora - Sedlec, 29. 3. 2016

Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec musela ze statických a havarijních důvodů přikročit ke kroku kompletní opravy lustru, jež se nachází ve spodní kapli Hřbitovního kostela Všech svatých s kostnicí, a který je dle historických pramenů složen ze všech druhů kostí lidského těla.

„Skutečně musíme v těchto dnech přikročit k zásadní opravě tohoto dominujícího prvku výzdoby spodní kaple Hřbitovního kostela Všech svatých s kostnicí, neboť se nachází v dlouhodobě neutěšeném stavu a je nyní třeba ho z důvodu bezpečnosti návštěvníků i z důvodu jeho zachování jako odkazu pro budoucí generace opravit“, doplňuje Petr Jakeš, ředitel Organizační složky farnosti Kutná Hora – Sedlec.

Lustr bude v nejbližších dnech postupně po jednotlivých částech demontován, odvezen, odborně opraven a ošetřen a následně bude opět co nejrychleji navrácen na své původní místo. Kdy se tak přesně stane, však není v tuto chvíli zatím známo, záleží na rozsahu poškození lustru a jeho jednotlivých částí.

Návštěvníkům sedlecké kostnice se tak v následujících týdnech naskytne jedinečný pohled na interiér kaple bez lustru. Takový pohled byl naposledy možný před téměř 150 lety.

Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec bude o opravě lustru a zejména o jeho navrácení veřejnost opět informovat.

Kostnice

otevřena denně